A húsnak és a tojásnak is jót tesz a rovarfehérje

A húsnak és a tojásnak is jót tesz a rovarfehérje

I

A rovarok, különösen a fekete katonalégy lárvája (BSFL) ideális alternatívája lehet a szójafehérjének magas tápértéke és egyszerű tenyésztési körülményei miatt. A BSFL kiváló energia- és fehérjeforrás (37–65% fehérje), és a kutatások szerint aminosavprofilja ideális a baromfik számára. Egyetlen hátránya, hogy kitint tartalmaz, amely negatívan befolyásolhatja a fehérje emészthetőségét, és ezért káros lehet az állatok teljesítményére. Altmann és munkatársai (2018.) a brojlercsirkemell húsminőségét és érzékszervi tulajdonságait vizsgálták a jelenlegi ipari gyakorlat szerinti módosított atomszférájú csomagolásban. Azoknak a csirkéknek, amelyek zsírtalanított BSFL-lisztet kaptak a szója 50%-át kiváltva, a mellfiléje intenzívebb ízt mutatott frissen, mint a hagyományosan táplált kontroll csoporté. Az ízintenzitás a csomagolás után 3 nappal, majd a csomagolás után 7 nappal csökkent, a kontroll csoporté ellenben a 7. napot követően emelkedni kezdett. A kutatók nem adtak magyarázatot a BSFL csoportból származó mellfilé folyamatosan csökkenő ízintenzitására, azonban azt állították, hogy a kisebb ízintenzitás előnyös lehet, mivel egyes fogyasztók ezt preferálják. Egy másik kutatásban (Mwaniki és mtsai, 2018.) pedig tojótyúkokat vizsgálva azt állapították meg, hogy a 7,5% zsírtalanított BSFL-liszt a szója helyett egyenletesebb tojásokat eredményez, amelyek sötétebb tojássárgájával, és erősebb héjjal rendelkeznek, ami kevesebb veszteséget jelent a termelési és ellátási lánc során.

Forrás: allaboutfeed.net, 2019. júliu 10.