Jogi akadályok a takarmányrovar-szektor léptékváltása előtt

Az Étkezési és Takarmányozási Célú Rovartenyésztők Nemzetközi Platformja (IPIFF) előrejelzése szerint 2030-ra évi 3 millió tonna rovarfehérjét termelnek majd az Európai Unióban. E mennyiség elérése érdekében léptékváltásra van szükség az ágazatban. 2019 szeptemberére az EU rovartermelői több mint 600 millió eurót fordítottak termelésük növelésére, és az IPIFF szerint 2020 közepéig több mint 2,5 milliárd eurós lesz ez az összeg. Ez a növekedés azonban a szabályozási keretek megváltoztatásának függvénye. Európában a rovartenyésztés egy relatíve új, feltörekvő ágazat, a jogszabályoknak pedig még nem sikerült felzárkózniuk. A rovarokat haszonállatoknak kell besorolni, és csak haszonállatok számára engedélyezett takarmány-összetevőkkel, például növényi eredetű anyagokkal, tojással, tejjel és ezekből származó termékekkel lehet táplálni őket. Ez számos nehézséget okoz, például a rovarokat nem lehet takarmányozni állati eredetű összetevőket tartalmazó élelmiszermaradékkal – másrészt rovarfehérjét nem lehet takarmányként használni az akvakultúra kivételével. Az Európai Bizottság új Termőföldtől az asztalig stratégiájának középpontjában a fenntartható élelmiszerlánc áll, ebbe pedig sok szempontból illeszkedik az élelmiszerhulladékot újrahasznosító, az EU takarmányfehérje-önellátását erősítő, a melléktermékeivel fenntartható biológiai alapú megoldásokat kínáló rovarszektor. Ezért mondható, hogy az ágazat ugrásszerű növekedése csak a jogszabályalkotók zöld lámpájára vár.

Forrás: allaboutfeed.com, 2020.06.15.