Az ásványi anyagok fitázra gyakorolt hatásának vizsgálata baromfi étrendekben

Az ásványi anyagok fitázra gyakorolt hatásának vizsgálata baromfi étrendekben

Három és fél éves kutatási program kezdődött az angliai Notthingham Trent University vezetésével, amely a baromfi étrendekben szereplő ásványi anyagok fitázra kifejtett hatását vizsgálja. A projekt az ásványi anyagok és a fitáz közötti kölcsönhatás értékelésével kezdődik a foszfor ellátás és szükséglet közötti különbség felmérésével, valamint az ásványi forrás fitáz aktivitásra/foszfor hozzáférhetőségre gyakorolt hatásának vizsgálatával. A foszfor aluletetése a csontrendszer fejlődésének romlásához vezet, túletetése viszont hozzájárul a környezetszennyezéshez. A helyzetet a foszfor különböző formái tovább bonyolítják. A növényi anyagok ugyan tartalmaznak foszfort, de olyan formában, amelyet a madarak nem képesek hasznosítani – fitinfoszforként. Ezért a baromfikkal vagy ásványi foszfort kell etetni, amelyet könnyen hasznosíthatnak, vagy fitáz etetésével segíteni kell őket a fitinfoszfor hasznosítható foszforrá való lebontásában. A baromfiágazatra nagy nyomás helyeződik az ásványi foszfor etetésének csökkentésére vonatkozóan mind környezetvédelmi okokból, mind az ellátási lánc bizonytalanságai miatt, ami az utóbbi években a költségek növekedéséhez vezetett. A kutatás a baromfi tápanyagellátás pontosságának növekedését eredményezi majd annak megértésével, hogy a külső tényezők hogyan befolyásolják a fitáz-hatékonyságot, és hogy maga a fitáz milyen hatással van más tápanyagokra. A későbbi kísérletek során a vitamin- és ásványi kölcsönhatásokat a premix vagy takarmány fitáz aktivitásra/foszfor hozzáférhetőségre gyakorolt hatásának számszerűsítésével értékelik.

Forrás: poultryworld.net, 2019. május 6.