Az ásványi anyagok fitázra gyakorolt hatásának vizsgálata baromfi étrendekben
Három és fél éves kutatási program kezdődött az angliai Notthingham Trent University vezetésével, amely a baromfi étrendekben szereplő ásványi anyagok fitázra kifejtett hatását vizsgálja. A projekt az ásványi anyagok és a fitáz közötti kölcsönhatás értékelésével kezdődik a foszfor ellátás és szükséglet közötti különbség felmérésével, valamint az ásványi forrás fitáz aktivitásra/foszfor hozzáférhetőségre gyakorolt hatásának vizsgálatával. A foszfor aluletetése a csontrendszer fejlődésének romlásához vezet, túletetése viszont hozzájárul a környezetszennyezéshez. A helyzetet a foszfor különböző formái tovább bonyolítják. A növényi anyagok ugyan tartalmaznak foszfort, de olyan formában, amelyet a madarak nem képesek hasznosítani – fitinfoszforként. Ezért a baromfikkal vagy ásványi foszfort kell etetni, amelyet könnyen hasznosíthatnak, vagy fitáz etetésével segíteni kell őket a fitinfoszfor hasznosítható foszforrá való lebontásában. A baromfiágazatra nagy nyomás helyeződik az ásványi foszfor etetésének csökkentésére vonatkozóan mind környezetvédelmi okokból, mind az ellátási lánc bizonytalanságai miatt, ami az utóbbi években a költségek növekedéséhez vezetett. A kutatás a baromfi tápanyagellátás pontosságának növekedését eredményezi majd annak megértésével, hogy a külső tényezők hogyan befolyásolják a fitáz-hatékonyságot, és hogy maga a fitáz milyen hatással van más tápanyagokra. A későbbi kísérletek során a vitamin- és ásványi kölcsönhatásokat a premix vagy takarmány fitáz aktivitásra/foszfor hozzáférhetőségre gyakorolt hatásának számszerűsítésével értékelik.
Forrás: poultryworld.net, 2019. május 6.