Összehasonlították a különböző tojáshéj-fertőtlenítési módszereket

A megtermékenyített tojások fertőtlenítésének folyamata már 1908-ban létezett, amikor is formaldehiddel végzett füstölést alkalmaztak a mikrobiális szennyeződés csökkentésére. A formaldehiddel történő ismételt vagy elhúzódó expozíció negatív hatásainak közzététele óta a tudomány alternatív fertőtlenítőszereket keresett. Egy most megjelent kutatásban egy brazil kutatócsoport a különböző fertőtlenítési módszereket értékelte. A tojáson található baktériumok számának csökkenését, a tojáshéj, az inkubációs paraméterek és a naposcsibék minőségének javulását értékelték az egyes eljárásoknál. Összesen 10 080 keltetőtojást vizsgáltak egy 70 hetes nagyüzemi brojlercsirke-tenyészállományból, és teljesen randomizált módon osztották be azokat hét kezelésre: paraformaldehid, ózon, ultraibolya fény, hidrogén-peroxid permetezése, perecetsav permetezése, valamint nedves és száraz kontroll. Az eredmények azt mutatták, hogy a tojások percecetsavval és ultraibolya fénnyel történő permetezése szignifikánsan csökkentette az aerob mikrobiális telepek számát a száraz kontrollcsoporthoz képest. Az enterobaktériumok száma az ultraibolya fénykezelés után szintén csökkent.

Forrás: poultryworld.net, 2019. október 28.