A koronavírus hatása a kínai tejellátási láncra
A COVID-19 koronavírus járvány körülményei Kína gazdaságának minden területét érintik, a leállított szállítási és a munkaerőhiány befolyásolja a gyártást és a kereskedelmet. Ami az ország tejellátási láncát illeti, már annak 30 napos zavara is tartós, hónapokig tartó következményekkel járhat. Sandy Chen, a RaboResearch vezető tejipari elemzője elmondta: „Noha a járványnak a tejtermelés iránti keresletre rövid távú hatással kellene lennie, a hatás tényleges időtartamával kapcsolatos bizonytalanság és a tovább fennálló pszichológiai hatás jelentős károkat okozhat a fogyasztásban, ami ezután befolyásolja a feldolgozást, a termelést és az importot.”
A Rabobank becslése szerint egy 30 napos COVID-19 hatás 2%-kal csökkenti Kína folyékony tejfogyasztását az előző év azonos időszakához képest, a sajtfogyasztást pedig még ennél is jobban, mintegy 5%-kal, mivel az főként a szolgáltatási szektorhoz kapcsolódik az országban. A Rabobank jelenleg azt valószínűsíti, hogy a teljes kínai tejkereslet 2020-ban 1%-kal csökken, ami potenciálisan 11%-os importcsökkenést eredményezhet. Azonban ha az összes tejkereslet 5%-kal csökkenne, akkor az import 25%-kal esne vissza. Erre pedig az egész globális tejszektornak fel kell készülnie – mondta a Rabobank elemzője.
Forrás: dairyreporter.com, 2020.02.25.