Étrendi változtatások a metánkibocsátás csökkentéséért

Étrendi változtatások a metánkibocsátás csökkentéséért

Nem csak környezeti szempontból, hanem a bendőfunkció és a tehén teljesítményének javítása érdekében is fontos a metánkibocsátás csökkentése a kérődzőknél. Számos takarmányozási stratégia létezik, amelyekkel a bélben keletkező metán mennyisége csökkenthető. Ezek közül néhányat sorol fel a Dairy Global szakértője:

  1. A szálastakarmány/koncentrátum arány csökkentése enyhíti a metántermelést, ezáltal javítja az állattenyésztés hatékonyságát, ugyanakkor túl költséges a kérődzők takarmányozásában. A durva nyersanyag felaprítása ennek alternatívája lehet, ha a koncentrátum mennyisége korlátozott.
  2. Az állattenyésztés egészét figyelembe kell venni a metánkibocsátás-csökkentési módszer megválasztásánál, nem csupán a bendőfermentációra gyakorolt hatást. Például nem bölcs dolog a fehérjebevitel csökkentésével csillapítani a metánkibocsátást, hiszen ebben az esetben negatív hatások jelentkeznek az állatok termelékenységében és egészségi állapotában is.
  3. A zsírral való takarmánykiegészítés érdekes lehetőség, de az állatok elutasítják a takarmányt, ha a túl magas zsírtartalma miatt kellemetlen szaga van.
  4. A tengeri algák fontos szerepet játszhatnak a metánkibocsátás csökkentésében, de figyelembe kell venni a velük együtt használandó szubsztrátumot. Az algák egy része szilázzsal, míg mások csak szálastakarmánnyal együtt adhatóak.
  5. Az enzimek és a mikrobiális adalékanyagok hatékony eszközei a bendőben keletkező metán csökkentésének.
  6. Az ionofór antibiotikumok szintén hatékonyan csökkentik a metánmennyiséget, de fontos figyelembe venni az ilyen termékek alkalmazására vonatkozó korlátozásokat.

Forrás: dairyglobal.net, 2019.06.25.