Jól teljesítenek a rovarfehérjével táplált baromfik

Bár jelenleg az akvakultúra áll a középpontban a rovar alapú fehérjék felhasználását tekintve, de a baromfik valószínűleg még jobban hasznosítják a rovarlisztből álló étrendet. Ezt állapította meg az Annals of the Entomological Society of America folyóiratban közzétett áttekintés, amely szerint a legtöbb faj számára előnyös, ha korlátozott mennyiségben fogyaszt rovaralapú fehérjét – ideértve a háziállatokat és sok egzotikus állatot is. Halak és a baromfik esetében, amelyek természetes környezetükben is rovarokat fogyasztanak, mindez jóval nagyobb előnyökkel járhat. Sok fajban az emészthetőség csökkenni kezd, amikor a rovarliszt az állat táplálékának több mint 5-10%-át képviseli, melynek oka a rovar kitinpáncéljának rendkívül magas rosttartalma. A halaknál is előnyös a rovarliszt étrendbe illesztése, de az áttekintés szerint, egyes vizsgálatok szerint a többi fehérjeforrás teljes kiváltása a teljesítmény romlásához vezet. Az emészthetőség kérdése mellett – amelyet halaknál 20-25%-os aránynál kezd csökkenni – az is probléma, hogy a rovarok kevés esszenciális omega-3 zsírsavat tartalmaznak, ami csökkent teljesítményt eredményezhet. Ezzel szemben a baromfik esetében a rovarok felhasználhatók más fehérjeforrások teljes kiváltására anélkül, hogy a madarak teljesítményét hátrányosan befolyásolnák – állapítja meg a tudományos cikk.

Forrás: feedstrategy.com, 2019. október 16.