Melegtűrő génszerkesztett szójabab Kínából

Melegtűrő génszerkesztett szójabab Kínából

A Kínai Agrártudományi Akadémia tudósai egy hároméves projekt keretében olyan szójababot hoztak létre génszerkesztéssel, amely képes alkalmazkodni a melegebb éghajlati viszonyokhoz az ország déli részének alacsonyabban fekvő területein. A tudósok két kulcsfontosságú gént iktattak ki, amelyek szabályozzák a virágzást, így olyan növényeket hoztak létre, amelyek „óriási hozampotenciállal rendelkeznek a trópusok számára” – állítja a Plant Biotechnology Journal folyóiratban június végén közzétett cikk. Az új technológia „hozzájárul a szójanemesítéshez és a regionális alkalmazkodáshoz” az ország déli részén, ahol a szójatermesztők gyakran olyan problémákkal néznek szembe, az idő előtti virágzás, a lerövidült növekedési időszak és a terméscsökkenés.

A felfedezés komoly ütőkártyát jelenthet a kínai szójatermelésben, ami valóságos harcmezővé vált az elmúlt év kínai-amerikai kereskedelmi háborújában. A szójából készült olaj a kínaiak elsődleges főzőolaja, a szójabab pedig fontos takarmányalapanyag. Hou Venseng, az akadémia Növénytudományi Intézete kutatócsoportjának tagja elmondta, hogy a hároméves projekt célja az, hogy javítsák a szójabab táplálásának, ültetésének és előállításának feltételeit az Egyenlítő közelében, beleértve Dél-Kínát. Kínában a szójababot elsősorban az északkeleti, a középső és a keleti tartományokban termesztik.

A kutatócsoport által létrehozott szójaváltozatok később virágzottak, magasabbra nőttek, és nőtt a hüvelyek száma, ami jó alapot teremt olyan fajtáknak a nemesítéséhez, amelyek jól fognak növekedni az alacsony magasságú területeken – jelentette a Hszinhua állami hírügynökség. Ugyanakkor Hou elismerte, hogy a kutatási eredmények „nem tudják megoldani a problémákat” a kínai szójabab iránti kereslet és a hazai termelés közötti hatalmas különbség miatt. „Ez csak egy új technológia, és még messze vagyunk a tényleges szójafajták nemesítésétől” – mondta.

Kína évente mintegy 16 millió tonna szójababot termel, míg az éves kereslet 110 millió tonna – mondta korábban Han Csangfu kínai mezőgazdasági miniszter. 2017-ben Kína 95 millió tonna szójababot importált – vagyis a hazai kereslet közel 90 százalékát. Körülbelül 32,8 millió tonna szója került behozatalra az Egyesült Államokból abban az évben, vagyis a teljes import több mint egyharmada. Mivel azonban Kína és az Egyesült Államok tavaly július óta kereskedelmi háborúban áll, az Amerikából származó szójabab behozatala 2018-ban majdnem felére, 16,6 millió tonnára csökkent, míg a brazil behozatal 30–66 millió tonnára emelkedett a kínai vámügyi adatok szerint.

Forrás: wattagnet.com, 2019.07.08.