Miért működik együtt egy német baromfióriás a szintetikus tojásgyártó céggel?

Szintetikus tojás

Az elmúlt években Európában a tojástermesztők küzdenek azzal, hogy lépést tartsanak a fogyasztói elvárásokkal. Először a battéria ketreceket tiltották be, újabban az ezek helyett bevezetett feljavított ketrecek kerültek gyanú alá. Vajon a folyamat végét a szintetikus tojás jelenti majd? Lehet, hogy Európa legnagyobb baromfiipari vállalkozásai egyike már ezen gondolkodik.

A San Franciscó-i startup cég, a JUST Inc által gyártott szintetikus tojáspor, a „Just Egg Scrambled” a vegán szakácsok új kedvence. Nem csoda, hiszen a por vízzel keverve ugyanolyan állagú, és ugyanúgy felverhető, mint a tojás, és ránézésre még a legtapasztaltabb szakácsok sem különböztetnék meg a belőle készült rántottát az igazitól. Ráadásul azok szerint, akik már kóstolták (egyelőre csak az USA-ban kapható), az íze és az állaga is meglepően hasonló a tojáséhoz. A JUST szerint, a tápanyagtartalma is közel van a valódi tojáséhoz, mínusz a koleszterin. Szóval jobb, ha odafigyelnek rá a baromfitermelők.

A titok nyitja a mungóbab, amely olyan fehérjét tartalmaz, amely a tojáséhoz hasonlóan viselkedik hevítéskor. Ezt egészíti ki számos egyéb növényi fehérje, amelyek összekeverve szintetikus tojáshoz vezetnek. A növényi majonézt, süteményporokat, és Powder Gari néven a fejlődő országoknak szánt tápanyagokban gazdag zabkását is gyártó cég laboratóriumi sejtekből tenyésztett csirkehús-előállítással is kísérletezik. Nagy dobása, a Just Egg rántottapor tavaly októberben került a polcokra az Egyesült Államokban, és az első négy hónapban 3 millió tyúktojásnak megfelelő mennyiség fogyott belőle. Az ára a prémium tojásokéhoz hasonló, vagyis a piacon kapható legolcsóbb tojásoknál két-háromszor drágább.

A termék európai bevezetése is küszöbön áll. Idén januárban a vállalat új partnerséget jelentett be a német baromfióriás PHW csoporttal, miután tavaly már megállapodott az olasz Eurovo tojástermék-gyártó vállalattal, amely licensz alapján fogja a Just termékek gyártását végezni az európai piacra.

Bár elsőre valószínűtlennek tűnik, hogy egy baromfitermelő cég partnerségre lép egy olyan vállalattal, amely éppen az ő kínálatát próbálja aláaknázni. De valamit nem szabad elfelejteni: a tyúktojás egy változó termék, amelynek termelését számos tényező befolyásolja, például a betegségek, a takarmányköltségek és a mezőgazdasági politika. A szintetikus fehérjét ezzel szemben kiszámítható módon, laboratóriumi körülmények között állítják elő szabályozható alapanyagokból. Nem nehéz belátni, hogy milyen vonzerővel rendelkezik ez egy olyan cég számára, amely a kiskereskedők igényei és a gazdálkodók elvárásai között őrlődik.

Forrás: Poultry World 2019. február 25.