MR-technológia a csibék in ovo nemmeghatározására

A mágnesesrezonancia-képalkotási (MR) technológiát általában a testben lévő szervek és szövetek részletes leképezésére használják. Az Orbem.ai vállalat csapata Pedro Gomez alapító ügyvezető vezetésével úgy véli, hogy a felgyorsított MR-technológia a tojások automatikus szűrésére és osztályozására is használható a héj áttörése nélkül.

Jelenleg a csibe nemmeghatározása kizárólag kelés után vizsgálható. A hím egyedeknek kevés a haszna a tojásipar számára, ezért évente körülbelül 6-7 milliárd kakascsibét semmisítenek meg, ami nem csak állatjóléti, de gazdasági szempontból is komoly probléma. Az Egyesült Államokban a termelők mintegy 70 millió dollárt költenek e tojások keltetéséhez és nemmeghatározásához szükséges munkaerőre és energiára, míg az elpazarolt tojások értéke évente több mint 440 millió dollárra tehető.

Az Orbem vállalat által kifejlesztett technológia lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy mágnesesrezonancia-képalkotással megvizsgálják az embriók szervfejlődését, hogy felderítsék a hím és nőstény egyedek közti fizikai különbségeket. A tojásokat ezután mesterséges intelligencia osztályozza nemek szerint. „Az MR jó technológia arra, hogy betekintsünk egy tárgy belsejébe, anélkül, hogy megérintenénk azt. Ez egy érintésmentes technológia” – mondta Pedro Gomez az Orbem ügyvezetője. „Jelenleg arra koncentrálunk, hogy bemutassuk, hogy a nemek közötti különbségek miként jelennek meg az MR-képen az embrionális fejlődés során. Amint ez befejeződik, az AI algoritmusok még pontosabban képesek lesznek azonosítani a nemek közötti fizikai különbségeket.”

Az Orbem a közelmúltban 400 000 dollárt nyert el a Foundation for Food and Agriculture Research (FFAR) Egg-Tech-díj pályázatán. „A díj elnyerése azt igazolja, hogy jó úton haladunk a probléma megoldása felé. Nagyon örülünk, hogy ezen a technológián dolgozhatunk. Alig várjuk, hogy mindenki számára elérhetővé váljunk, és valódi hatást gyakoroljunk az iparágra” – mondta a cégvezető.

Forrás: wattagnet.com, 2020.01.02.