110 millió euróból épül a világ legnagyobb rovarfarmja

Ynsect rovarfarm

Az Ÿnsect, a rovarok tenyésztésére, valamint az azokból előállított prémium alapanyagok haltakarmányokban, állateledelekben és szerves növényi műtrágyákban való felhasználására szakosodott agrotechnológiai innovátor bejelentette, hogy mintegy 125 millió dollár (mintegy 110 millió euró) értékben kockázati tőkét von be a termelés növelése érdekében. Célja, hogy az észak-franciaországi Amiens közelében létrehozza a világ legnagyobb rovarfarmját, valamint hogy elősegítse a vállalat nemzetközi terjeszkedését, különösen az észak-amerikai piacon.

Az Astanor Ventures által vezetett, és neves nemzetközi kockázatitőke-alapok bevonásával megvalósuló fejlesztés a világ eddigi legnagyobb ilyen módon finanszírozott agrotechnológiai beruházása az Egyesült Államokon kívül.

A cég célja, hogy a rovarok felhasználásával fenntartható élelmiszerrendszert hozzon létre, és megfeleljen a világ növekvő fehérjefogyasztása által generált igényeknek – amely 2007 és 2030 között várhatóan 52%-os emelkedést jelent majd. Az Ÿnsectet 2011-ben alapította három társával egy 36 éves agronómus, Antoine Hubert, a jelenlegi vezérigazgató, nem kisebb céllal, mint hogy az alternatív fehérjeforrások piacának globális vezetője legyen.
A beruházás elkészültével az Ÿnsect éves szinten 20 000 tonna fehérjét termel majd. Az Amiens-i új létesítmény mellett a befektetés azt is lehetővé teszi, hogy az Ÿnsect növelje nemzetközi terjeszkedési programját egy új gyár megnyitásával Észak-Amerikában.

„Az Ÿnsect így a világ legnagyobb rovargyártójává válik az összes fajt figyelembe véve, köszönhetően egyedülálló, nagymértékben skálázható és úttörő technológiánknak” – mondja Antoine Hubert, az Ÿnsect vezérigazgatója.

“A forradalmi technológiai újításoknak köszönhetően a teljes termelési folyamat – az etetéstől a rovarok egészségének és jólétének ellenőrzésén keresztül az érett rovarok betakarításához használt érzékelőkig – automatizált. 25 szabadalommal rendelkezünk, amelyek magukban foglalják a technológiát, a termékeket és a különböző felhasználásokat, így az Ÿnsecté a világ legnagyobb rovar szabadalmi portfóliója. Végső soron azonban léptékváltásra van szükségünk ahhoz, hogy világméretű hatást tudjunk kifejteni. Ez az, amit ez a beruházás lehetővé tesz számunkra.”

Maïlys Ferrere, a Large Venture Investment vezetője és Gilles Schang, az Echotechnologies kockázat tőkealap igazgatóhelyettesen elmondta: „Ez a legutóbbi finanszírozási kör lehetővé teszi, hogy az Ÿnsect legyen az első szereplő, amely teljes kereskedelmi méretet ér el az állati takarmányozáshoz használt rovaralapú fehérjék piacán. Örömmel folytatjuk a Bpifrance támogatását, amely 2014-ben kezdődött a Bpifrance tiszta technológiára fókuszáló alapjával, az Ecotechnologies-val és a Large Venture-rel.”

Matus Maar, a Talis Capital társalapítója és ügyvezető partnere hozzátette: „Mivel a világ népessége várhatóan kilenc milliárdra nő 2050-re, a jelenlegi akvakultúra- és állattakarmányozási gyakorlatok fenntarthatatlanok. Az Ÿnsect egy hatalmas, mégis kevéssé hatékony globális piacot ér el, prémium és – mindenekelőtt – fenntartható rovareredetű termékeivel, amelyek teljesen automatizált módon, intelligens gyártási folyamat során készülnek. Csak egy dolog a sok közül, ami meggyőzött minket Antoine-nal és az Ÿnsect csapatával kapcsolatban, az a páratlan, összeadva több mint 50 éves tapasztalat, amellyel a rovartenyésztés, a fiziológiai entomológia és a biokémia terén rendelkeznek.”

Forrás:The Pig Site   2019. február 21.