Zearalenon a német cukorrépa-termékekben

Cukorrépa zearalenon szennyeződése

A GMP+ International felhívást intézett az összes GMP+ takarmánybiztonsági tanúsítvánnyal rendelkező vállalat felé, hogy figyeljen oda a Németországból származó cukorrépaszeletek és cukorrépa pelletek esetleges zearalenon (ZEA) szennyeződésére.

A kimutatott zearalenon (ZEA) szintje 0.08 mg/kg és 10.69 mg/kg között volt. A cukorrépaszelet és a cukorrépa pellet a cukorgyártás melléktermékei, melyeket a takarmányipar hasznosít. A ZEA magas szintje veszélyes lehet az állatok számára, gyakran termékenységi problémákhoz, vagy embrionális halálhoz vezet. A takarmány-alapanyagokra vonatkozó ZEA biztonsági szint (a maximális mennyiség mg/kg-ban megadva, 12%-os nedvességtartalom mellett):

• Kocáknál és süldő malacoknál: 0,75 mg/kg
• Fiatal malacoknál: 0,3 mg/kg
• Borjaknál és tejelő teheneknél: 1,5 mg/kg

A szennyezett tételeket Németországban 2018 szeptember és 2019 januárja között takarították be. Minden, a jelentéshez kapcsolódó tételekkel érintett felhasználó tájékoztatást kapott, de nem lehet tudni, hogy a máskor betakarított cukorrépák is érintettek-e. A szennyeződés okát még vizsgálják, de valószínűleg az utolsó termesztési időszak rendkívül száraz időjárási viszonyaihoz és a rovarok (répamoly) kártétele által kialakult gombás fertőzésekhez van köze a zearalenon megjelenésének.

Forrás: All About Feed  2019. március 1.