Zoonózisok: nem lassul az antimikrobiális rezisztencia terjedése

Vytenis Andriukaitis, az EU egészségügyi és élelmiszerbiztonsági biztosa

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) február végén nyilvánosságra hozott adatai azt mutatják, hogy egyre kevésbé hatékonyak az állatról emberre terjedő betegségek, például a campylobakeriózis és a szalmonella kezelésére használt antimikrobiális szerek.

Vytenis Andriukaitis, az EU egészségügyi és élelmiszerbiztonsági biztosa elmondta: “A ma közzétett jelentés egy újabb vészjelzés. Azt mutatja, hogy belépünk egy olyan világba, ahol egyre több gyakori fertőzést lesz nehéz, vagy néha lehetetlen kezelni. Azonban egyes országokban az antimikrobiális felhasználást korlátozó ambiciózus nemzeti intézkedések az antimikrobiális rezisztencia csökkenését eredményezték. Tehát ne ijedjünk meg a vészcsengő hangjától, hanem cselekedjünk közösen, minden országban, és közösen, az egyes szektorokban, a közegészségügyben, az állategészségügyben és a környezetvédelemben az „Egy Egészség” megközelítés szerint.”

A 2017-es adatokat ismertető jelentés szerint bizonyos országokban a fluorokinolonokkal (például a ciprofloxacinnal) szembeni rezisztencia olyan magas a Campylobacter baktériumokban, hogy ezek a szerek már nem is működnek súlyos campylobakteriózis fertőzések kezelésében.

A legtöbb ország arról számolt be, hogy az emberekben a szalmonella egyre inkább ellenáll a fluorokinoloknak. A többszörös rezisztencia (három vagy több antimikrobiális szerrel szembeni reisztencia) magas az emberi (28,3%), és az állati szalmonella esetén, különösen a S. Typhimuriumban.

A Campylobacterekben magas és rendkívül magas az aránya a ciprofloxacinnal és a tetraciklinekkel szemben ellenálló baktériumoknak. Azonban a kritikusan fontos antimikrobiális szerekkel szembeni kombinált rezisztencia nagyon alacsony vagy alacsony volt az emberi és állati Campylobacterekben és szalmonellában, és az állatok indikátor E.coli-jában.

„Itt az idő, hogy az antimikrobiális rezisztencia terjedését megállítsuk, ha az antibiotikumokat meg szeretnénk tartani” – mondja Mike Catchpole, az ECDC vezető kutatója. „Különösen aggasztó a kombinált rezisztencia: még az alacsony arányok is azt jelentik, hogy az EU-ban több ezer betegnek korlátozott kezelési lehetősége van a súlyos fertőzések kezelésére.”

A közös jelentés, amely az EU 28 tagállamából emberekből, sertésekből és egy év alatti borjakból gyűjtött adatokat mutatja be, megerősíti az előző években már azonosított antibiotikum-rezisztencia növekedését.

Forrás: The Dairy Site  2019. február 27.