Lassulni fog az európai baromfitermelés növekedési üteme

Baromfihús

Az európai baromfihús-termelők további növekedésre számíthatnak a következő évtizedben, de jelentősen alacsonyabb mértékben, mint amit az elmúlt tíz évben elértek. Az Európai Bizottság azt írja az „Európai Unió mezőgazdasági piacokra és jövedelmekre vonatkozó kilátásai 2018-2030. között” című jelentésében, hogy bár az európai baromfihús-termelőknek továbbra is lesznek lehetőségei bel- és külföldön egyaránt, a hazai húsfogyasztás várhatóan csökkenni, a nemzetközi verseny pedig fokozódni fog.

A jelenlegi kilátások viszonylag stabil takarmányárakat jeleznek 2030-ig és a baromfihús erős hazai és világpiaci keresletét. E feltételek mellett az Európai Unió baromfihús-termelése 2030-ra elérheti a 15,5 millió tonnát. A tavalyi kibocsátás 2017-hez képes emelkedett, az iparágat erős áremelés jellemezte. A jelenleg 14,2 millió tonnát termelő szektor egy kicsit kevesebb, mint 2,2 százalékkal bővült, ami erős ellentétben áll a madárinfluenza sújtotta előző évben tapasztalt 1 százalékos visszaeséssel, és megközelítette az előző évtizedben tapasztalt átlagos 2,5 százalékos növekedést. Az évkezdet különösen erős volt, Olaszország kivételével az összes tagállam növekvő termelést regisztrált az első hat hónapban.

Ez a növekedési ütem azonban nem fog kitartani az elkövetkező évtizedben. A Bizottság úgy véli, hogy a bővülés üteme az elkövetkező években átlagosan 0,3 százalékosra csökken, ami azt jelenti, hogy 2030-ra az európai baromfihús-termelés 15,5 millió tonna lesz. Néhány tagállam jobban fog majd profitálni a baromfihús tartós keresletéből, mint mások, a növekedés nagyon különböző ütemére számítanak az unión belül.

A legerősebb teljesítményt továbbra is a 13 újabb uniós tagállamtól várják. Ez a nagyobb mértékű növekedés, bár visszafogottabb lesz, mint az elmúlt években, nagyrészt a magyarországi, lengyelországi és romániai tartós termelékenységnövelő beruházásoknak köszönhető. Ez a három ország volt az egyébként, amely a tavalyi évben is a legjobb teljesítményt nyújtotta. Ugyan a baromfiszektor lassabb növekedési ütemre számíthat, mégis az egyes versenytárs fehérjepiacoknál jobb teljesítményt fog nyújtani, ami azt is jelenti, hogy piacot fog hódítani tőlük, mivel az EU teljes hústermelése várhatóan stagnálni fog ebben az időszakban. A baromfiszektor hústermelésből való részesedésének növekedése mögött a fogyasztói preferenciák, az exportpotenciál és a jövedelmezőség változásai állnak.

Forrás: Poultry International, Vol. 58. 2019 március pp. 6-7.